Sköldpaddor som husdjur

Att ha sköldpaddor som husdjur har blivit mycket populärt. Det finns dock en del saker man måste fundera på och ta hänsyn till innan man bestämmer sig för att slå till.

  1. Land– eller vattensköldpadda?
  2. När du valt art – hur bör just den arten skötas?
  3. Enligt svensk lag måste djuren vara uppfödda i fångenskap. Kolla så att försäljaren har försäljningstillstånd, även om inte alla arter kräver det.
  4. Försök återskapa artens naturliga livsmiljö så bra som möjligt.

I handeln är det vanligast med landsköldpaddor, och framförallt den grekiska arten. Andra arter som förekommer är bland annat leopardsköldpadda från Afrika och stjärnsköldpadda från Indien. Den grekiska landsköldpaddan är utrotningshotad som vilt djur, men föds i stor utsträckning upp som terrariedjur runt om i Europa. Kräv intyg på dess ursprung.

Näst efter den grekiska landsköldpadda är den Rödörade vattensköldpaddan vanligast i butik. Förekommer andra vattensköldpaddor så är de antingen mycket närbesläktade eller rentav en underart. Namnet har den fått efter de klarröda fläckar som den har på varsin sida om huvudet. Dessa sköldpaddor är anpassade till ett liv som framförallt levs under vatten. De har simhud mellan tårna och deras platta form gör att de är bra simmare. Men precis som andra sköldpaddorbehöver de syre och därmed en belyst landdel de kan krypa upp på. Det är viktigt för att de ska kunna torka ordentligt, vilket bland annat förebygger angrepp av svamp.

Allergiker

Sköldpaddor anses ofta vara ett av de få djur som pälsallergiker kan ha, men en del av de foder som djuren, så som röda mygglarver, kan vara starkt allergiframkallande. Misstänker du att någon i hushållet är allergisk bör du därför vara försiktig.